2024. 07. 24. szerda - Kincso, Vladimír
Keresés
FRISS

Mutatjuk, hogy áll Szlovákia a biogazdálkodás terén

Napjainkban egyre népszerűbbek a bio zöldségek és gyümölcsök. Mutatjuk, hol a legmagasabb az organikusan művelt területek részaránya az EU-ban.

2022-ben Szlovákiában a mezőgazdasági területek 13,7 százalékán folyt biogazdálkodás. Ez a kilencedik legmagasabb arány az Európai Unión belül, derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) nemrégiben közzétett adataiból. A 2012-es adatokhoz viszonyítva, egy évtized leforgása alatt 5,2 százalékpontos növekedést mértek országunkban.

Az uniós tagállamok közül Észtországban (23,4%) volt a legmagasabb a biogazdálkodási területek részaránya, emellett Svédországban (19,9%), Portugáliában (19,3%) és Olaszországban (17,2%) is viszonylag magas volt a mutató értéke. Ezzel szemben Máltán (0,6%), Bulgáriában és Írországban (mindkettő 2,2%) rendkívül alacsony rátát mutattak ki.

A visegrádi országok közül Csehországban (16%) alkották a mezőgazdasági területek legmagasabb hányadát a biogazdálkodás alá vont területek, régiónkon belül Szlovákiában jegyezték fel a második legmagasabb arányt. Lengyelországban (3,9%) volt a legalacsonyabb az organikus gazdálkodási részarány, Magyarországon 6,3 százalékos rátát mértek.

fotó: pexels

hirdetes
hirdetes
hirdetes
hirdetes