2024. 07. 24. szerda - Kincso, Vladimír
Keresés
FRISS

Mutatjuk, mennyire elégedettek a szabadidejükkel a szlovákiaiak

Önnek elég szabadideje van? Az életkor, az iskolai végzettség és a gyermekek száma is befolyásolja, mennyire vagyunk elégedettek a szabadidőnk mennyiségével. Mutatjuk, milyen helyen végzett országunk az uniós rangsorban.

2022-ben az uniós polgárok némileg elégedetlenebbek voltak a rendelkezésre álló szabadidő mennyiségével, mint 2013-ban. 0-tól 10-ig terjedő skálán vizsgálták az általános elégedettséget az EU-ban. 2013 (6,7 pont) és 2022 (6,8 pont) között 0,1 pontos emelkedést mutattak ki. 2018-ban 6,8 pontot mértek, derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) nemrégiben közzétett adataiból.

11 uniós tagállamban jegyeztek fel átlagosan 7 vagy több pontot. Finnországban (7,7 pont), valamint Dániában és Szlovéniában (mindkettő 7,5 pont) voltak a leginkább elégedettek a szabadidejük mennyiségével a lakosok. Ezzel szemben Görögországban (5,5 pont), Bulgáriában (5,7 pont) és Cipruson (6,2 pont) voltak a legelégedetlenebbek az emberek.

Régiónkon belül Csehországban (6,9 pont) tartották leginkább megfelelőnek a polgárok a szabadidő mennyiségét, míg Magyarországon (6,5 pont), voltak a legelégedetlenebbek az emberek. Lengyelországban 6,7, míg Szlovákiában 6,6 pontot jegyeztek fel az egytől tízig terjedő skálán.

A statisztikák eredménye szerint a gyermektelen háztartásokban élők (7) pontszáma átlagosan magasabb volt, mint a gyermekeseké (6,4). Azt is kimutatták, hogy minél magasabb volt a megkérdezettek iskolai végzettsége, annál kevésbé voltak elégedettek a szabadidő mennyiségével. Életkor alapján a 65 év felettiek (7,6) érezték leginkább úgy, hogy elég szabadidejük van, ezzel szemben a 25 és 64 év közöttiek (6,4) pontszáma volt a legalacsonyabb.

fotó: pexels

hirdetes
hirdetes
hirdetes
hirdetes