2024. 04. 20. szombat - Tivadar, Marcel
Keresés
FRISS

A rejtélyes középkori táncpestis

A középkori krónikákban időről időre felbukkannak titokzatos jelenségek, amire ma nem tudunk magyarázatot találni. Ilyen az úgynevezett táncpestis, amikor emberek tucatjai kezdtek el táncolni, és nem bírták abbahagyni, amíg össze nem estek, gyakran holtan.

A Rajna és a Mosel folyó mentén évszázadokon keresztül felütötte a fejét a rejtélyes táncpestis. Esetenként akár emberek százai is addig táncoltak, amíg össze nem estek, és ahogy írtam, a végkimerüléstől többen meg is haltak. Biztosan még mindig nem tudni, hogy mi okozta ezt a táncot, de az biztos, hogy akiket ez a járvány elért, önkéntelenül, saját akaratukon kívül táncoltak.

Fájdalomtól vonaglottak segítségért kiáltottak és kegyelemért könyörögtek. Egy elmélet szerint előfordulhat, hogy hallucinogén gombafélét fogyasztottak, ami az élő rozs szárán telepszik meg, de ez az elképzelés is megdőlni látszik. Az viszont biztosnak tűnik hogy a táncpestis megváltozott tudatállapotot idézett elő, ezt az ezzel járó rendkívüli állóképesség bizonyítja.

Fotó: wikipédia

hirdetes
hirdetes
hirdetes
hirdetes